niedziela, 18 maja 2014

Pora na rabarbar

Dzisiaj dowiedziałam się, że jest Światowy Dzień Pieczenia (World Baking Day) Na stronie http://worldbakingday.com/pl/ można zadeklarować się do upieczenia ciasta. Akurat mamy sezon na rabarbar, trzeba z tego korzystać i upiec przynajmniej raz w sezonie ciasto z rabarbarem. A, że tatuś jest łasuchem i fanem ciast drożdżowych, stąd placek drożdżowy z rabarbarem i z kruszonką specjalnie dla niego. Niestety zrobienie ciasta drożdżowego zajmuje trochę czasu, gdyż musi ono wyrastać, ale warto się poświęcić.
Pamiętacie rabarbar maczany w cukrze, z dzieciństwa? Poli bardzo się spodobał ten sposób jedzenia rabarbaru, a właściwie potraktowała to jako pretekst do wyjadania cukru.



A teraz przepis na placek z rabarbarem, przepis wzięłam z "Kuchni Polskiej"

Placek drożdżowy z rabarbarem z kruszonką

50 dkg mąki, 4dkg drożdży, ok. 1/2 l mleka, 2 żółtka, 10-15 dkg cukru, 10 dkg masła, 70 dkg rabarbaru (mogą być też inne owoce, pysznie smakuje z borówkami) 5 dkg cukru pudru, kruszonka: 8 dkg mąki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru

Zarobić rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i 10 dkg mąki, mleka dodać tyle, aby rozczyn miał gęstość dobrej śmietany. Zostawić przykryty w ciepłym miejscu, aby wyrósł.



Szeroką, prostokątną blachę posmarować tłuszczem (ja dałam wyłożyłam papierem do pieczenia) Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę. (ucierałam mikserem), wyłożyć do miski z mąką, dodać rozczyn, resztę mleka, zarobić ciasto; wyrabiać dokładnie, aż wszystkie składniki połączą się. Gdy ciasto jest gładkie i lśniące i na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wlewać po trochu stopiony tłuszcz, nadal starannie wyrabiając, aby było pulchne. Obrać ciasto z brzegów miski, wyrównać powierzchnię, przykryć i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy objętość do 100 %, wyłożyć je na blachę, powierzchnię dokładnie wyrównać, ułożyć obrany i pokrojony w kawałki rabarbar. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Przyrządzić kruszonkę: masło posiekać z przesianą mąką dodać cukier puder, wszystkie składniki rozetrzeć i połączyć.
Gdy ciasto wyrośnie posypać kruszonką startą na tarce o dużych otworach (ja robię kruszonkę w szybszej wersji, wrzucam razem do miski składniki i rozcieram w palcach, a później od razu na ciasto). Tak przyrządzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut. Ostudzony placek oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz