wtorek, 22 kwietnia 2014

Z ostatniej chwili

Parę zdjęć ze świąt i z roczku. Impreza urodzinowa zaliczona.

Dziewczynki z koszyczkami. Kamilka jeszcze trzyma swój rączce. Ale najfajniej było rzucać nim o glebę.



I impreza roczkowa zaliczona.



A tu jeszcze zdjęcie - zestawienie, które zasugerowała Ela



opaseczka długo się nie utrzymała na główce



Pola koniecznie chciała też się znaleźć na zdjęciu



torcik (dzieło babusi)



moje babeczki



Przepis na babeczki wzięłam stąd http://www.malacukierenka.pl/kruche-babeczki-z-bita-smietana-owocami.html

Składniki na około 23 sztuki:
Ciasto:
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 kostki schłodzonego masła
5 łyżek cukru pudru
3 żółtka
masło do posmarowania foremek
Nadzienie:
100g serka mascarpone
1 szklanka schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 250-300g mieszanych owoców, mogą być świeże, z puszki, z syropu, kandyzowane (ja użyłam brzoskwini z puszki, świeże ciemne winogrona i kandyzowane wiśnie, Pola do niektórych włożyła misie-żelki)
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2-3 łyżki cukru pudru
1 laska wanilii (jeśli nie mamy, możemy dodać drugą łyżeczkę cukru wanilinowego)
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki jasnej galaretki w proszku (użyłam agrestowej)

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę i cukier puder. Dodać posiekane masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię spożywczą i wstawić na 1 godzinę do lodówki.

2. Schłodzone ciasto zagnieść 2-3 razy i podsypując mąką, rozwałkować na grubość około 4mm. Wycinać z niego okręgi (ja wycinałam szklanką, foremki na babeczki miały średnice 6 cm) i wykładać nimi posmarowane masłem foremki na babeczki.

3. Babeczki piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 15-18 minut, aż ładnie się przyrumienią
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie ostrożnie wyjąć upieczone ciasto.

Nadzienie:
4. Galaretkę zalać 1/4 szklanki gorącej wody i mieszać, aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia.

5. Żelatynę wsypać do rondelka z grubym dnem i zalać 3 łyżkami wody, odstawić na 15 minut, aby napęczniała.

6. Serek mascarpone wymieszać mikserem na niskich obrotach z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym.

7. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z ziarenkami wanilii. Dodać do serka i wymieszać mikserem na niskich obrotach.

8. Żelatynę podgrzać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się rozpuści.
Powoli wlewać ją do śmietany z serkiem, ciągle mieszając mikserem na średnich obrotach.

9. Gotowym kremem równomiernie napełnić babeczki (można przy użyciu szprycy). Na wierzchu poukładać drobne owoce i polać odrobiną tężejącej galaretki (proszę nie lać za dużo galaretki, ponieważ rozmiękczy ona kruche ciasto).
Babeczki odstawić, aż galaretka stężeje.


Wspólnymi siłami udało się zdmuchnąć jedną świeczkę na torcie.



spacerek z babcią i dziadziem

3 komentarze:

  1. Kamilka w tej samej sukience co Pola - tak mi się zdaje :D A gdzie zestawienie dwóch rocznych siostrzyczek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak w tej samej :-). Dobrą masz pamięć. Elu jak pogrzebię to może znajdę Polę w tej sukience.

    OdpowiedzUsuń